Voorbeeld documentaire

In onderstaande film hebben we een eerste aanzet gegeven voor een documentaire. Het is vaak lastig een invalshoek te kiezen voor een documentaire. Het makkelijkste is om het vanuit jezelf te bekijken. Hoe ben je op het idee gekomen? Wat wil je gaan onderzoeken? Als je deze vragen op een leuke creatieve manier gaat filmen heb je al een begin van je documentaire. Van daaruit ga je verder met je onderzoek en het beantwoorden van je onderzoeksvragen.

In onderstaand voorbeeld heb ik het verlengen van mijn rijbewijs als onderwerp gekozen. Ik ben gewoon aan de keukentafel gaan vertellen en van daaruit op onderzoek gegaan en dit chronologisch in korte shots gaan filmen. De intro heb ik gemaakt met Intro Designer (iOS). Er is ook een gratis variant Intro Designer Lite (iOS). Binnen iMovie heb je ook de mogelijkheid om een trailer te maken om deze vervolgens aan je documentaire toe te voegen.

De documentaire is nog niet klaar. Van de fotograaf heb ik nog informatie gekregen dat een foto aan 32 kenmerken moet voldoen etc etc. Dit kan ik nog met een voice over toe voegen. Ik kan nog onderzoeken hoe een rijbewijs tegenwoordig beveiligd is tegen vervalsing. Dat kan ik wellicht vertellen aan de hand van het rijbewijs zodra ik deze kan ophalen. De intro heb ik gemaakt een andere app nl Intro Designer. Ik heb de intro geexporteerd en vervolgens als een video weer ingeladen in mijn iMovie project. Daar kan ik het samenvoegen met mijn opnames, foto’s, muziek en voice-overs.

Probeer in korte shots een vloeiend verhaal te vertellen waarin je het onderwerp als rode draad doorheen laat lopen.

Als je vragen hebt dan kun je ons altijd mailen via info@schoolregisseur.nl

 

Geplaatst in e-learning